×
Tchibo bruger cookies for at kunne give dig den bedst mulige shoppingoplevelse. Når du besøger vores website, accepterer du brugen af cookies. Få mere at vide
Luk

Kaffe

Alt om kaffe. Flere oplysninger kan findes her:

Kaffetilberedning

Valg af malingsgrad til kaffebønnerne afhænger lidt af hvordan du gerne vil have din kaffe. Se efter i betjeningsvejledningen til din kaffemaskine, hvilken malingsgrad egner sig bedst til de forskellige tilberedningsformer. Når de ristede kaffebønner males, udfolder de deres fulde aroma. Derefter bør kaffen opbruges så hurtigt som muligt. Jo finere malingsgraden er, jo fyldigere bliver aromaen. Jo grovere kaffen males, jo mere kaffepulver går der til kaffebrygningen.
1. tip:
Kaffen skal være friskmalet for at den udfolder sin fulde aroma. Derfor er det bedst at male kaffen lige inden den laves. Vær i den forbindelse opmærksom på malingsgraden.

Malingsgrad afhængigt af tilberedningsmåden:
  • fin malingsgrad: Espresso
  • mellemfin malingsgrad: ektr. kaffemaskine
  • mellemste malingsgrad: håndbrygget kaffe
  • grov malingsgrad: stempelkander
2. tip:
Kaffemaskiner, kaffekander og andet bryggeudstyr bør altid renses grundigt med opvaskemiddel og en børste eller i opvaskemaskinen, idet der aflejres kaffeolie i filtre og kander, der evt. giver kaffen en lidt bitter smag.

3. tip:
Kaffekander bør varmes med varmt vand inden kaffen hældes over i den. Så kan kaffen nemlig bedre udfolde sin aroma. Friskbrygget kaffe må helst ikke stå for længe på kaffemaskinens varmeplade - så hellere brygge en frisk kande kaffe lidt oftere. Kold kaffe bør ikke genopvarmes - benyt den hellere til at lave Tiramisu eller en skøn kold kaffedrik.

4. tip:
Vi anbefaler følgende dosering:
  • 6-8 g kaffepulver til en normal kop (mængden svarer til en strøget måleske)
  • til mokka: dobbelt mængde
  • til espresso: 6-7 g pr. portion
Vær opmærksom på følgende:

Kaffe- og vandmængde: En enkelt espresso laves af 7–9 g kaffepulver og ca. 40 ml vand, så der løber ca. 30 ml ned i koppen. Ved at fordoble mængden man man lave en dobbelt espresso i en arbejdsgang.

Vandkvalitet: Det er bedst at bruge middelblødt til blødt vand, idet hårdt vand undertrykker de fine smagsnuancer. Tip: Hvis dit vand er hårdt, så benyt i stedet naturligt mineralvand uden brus. Du kan også benytte en vandafhærder, der også har den fordel, at den beskytter maskinerne.

Espressomaskine: Gode espressomaskiner har et pumpetryk på 14–19 bar. Espressoen bliver bedst, hvis der presses 90–95°C varmt vand gennem espressopulveret ved højt tryk. Normalt varer det ca. 30 sek., før vandet er løbet igennem. God hygiejne samt pleje og vedligeholdelse af espressomaskinen har ligeledes stor betydning for et godt resultat.

Kopper: Espressokopper forvarmes med varmt vand, så den lille espressomængde ikke køler for hurtigt af. Herefter løber den friskbryggede espresso ned i koppen til den er ca. 2/3 fuld.
Hvis der ikke dannes Crema ved tilberedning af Tchibo Caffè Crema i en fuld- eller halvautomat, kan det skyldes et for lavt tryk i automaten eller for groftmalede bønner. Tag betjeningsvejledningen til hjælp, når du efterjusterer maskinen, eller tag kontakt til maskinproducenten.
Nogle producenter af kaffefuldautomater anbefaler ikke at benytte karamelliserede bønner, og Tchibo fraråder ligeledes at benytte sådanne bønner. Karamelliserede bønner finder man bl.a. i Privat Kaffe "Wiener Melange". For at opnå det bedste resultat med kaffefuldautomater er det vigtigt at benytte kaffebønner af meget høj kvalitet. Tchibos Privat Kaffe er et udvalg af nogle af de bedste kaffesorter i verden, og hver sort har sin egen helt specielle karakter. Til espresso anbefaler vi vores Espresso Specialiteter.
Ja, det kan man godt, men da koffeinfri kaffe godt kan være lidt sprukken i det, skal de males lidt grovere.

Kaffe - den rene nydelse

Kaffe er i sin oprindelige form fri for gluten. Der dannes ingen gluten i forbindelse med ristningen, og kaffen får heller ikke tilsat gluten.
Andelen af fedtstoffer i råkaffen ligger mellem 10-13 %. Arabica indeholder mere kaffeolie end f.eks. Robusta. Disse stoffers andel aftager stort set ikke i forbindelse med ristningen. Rent faktisk stiger procentandelen, idet kaffebønnernes vægt aftager ved ristning. Fedtandelen i ristet kaffe ligger mellem 8-15 %. Fedtstofferne er dog meget lidt vandopløselige, så der kommer kun en meget lille procentdel fedt ned i koppen - resten forbliver i kaffegrumset.
Ristet kaffe og pulverkaffe fra Tchibo/Eduscho er laktosefrie. Man skal være lidt mere forsigtig, når det gælder instant-blandingsprodukter som f.eks. cappuccino, idet den tilsatte mælk indeholder laktose.
Selvom du har diabetes, må du gerne drikke vores karamelliserede kaffe. Efter karamelliseringen af de ristede kaffebønner er der nemlig næsten ingen sukker tilbage i kaffen. Den resterende sukkermængde er så forsvindende lille, at den ligger langt under den for diabetikere kritiske grænse. Indholdet af 600 kaffekopper à 100 ml svarer til optagelse af 12 g kulhydrater, dvs. 1 brødenhed. Hos en normalvægtig person med diabetes vil dette få blodsukkeret til at stige med 30 mg procent punkter. Selv et ekstremt højt kaffeindtag på 10-20 kopper om dagen vil ikke have nogen relevant indflydelse på kulhydratstofskiftet hos en diabetiker.
Tchibos ristede kaffe indeholder ca. 1,2 - 1,4 % koffein. Andelen kan dog variere afhængigt af sorter og høstforhold. Koffeinindholdet i den koffeinfrie kaffe Sana og Privat Kaffe Colombia Fino ligger under 0,1 %. Denne grænseværdi er påkrævet ifølge den tyske kaffe-bekendtgørelse.
Tchibo får koffeinen fjernet fra sin kaffe på særlige fabrikker, hvor der arbejdes med moderne tekniske metoder. I processen indgår opløsningsmidlet ethylacetat (eddikesyreethylester), der er godkendt til formålet iht. de relevante EU-direktiver, der også gælder for Danmark. Ethylacetat er meget udbredt i naturen. Stoffet findes bl.a. som aromakomponent i frugt og i ubehandlede kaffebønner i form af frugt-ester. Ved hjælp af denne metode fremkommer en meget aromatisk og fin koffeinfri kaffe, som man kan nyde dagligt uden sundhedsmæssige betænkeligheder.
Normalt tåles espresso bedre end normal kaffe, både med hensyn til koffeinvirkningen og fordøjeligheden. Det er der forskellige grunde til: Den hurtige ekstraktion og den lille vandmængde gør, at ikke hele koffeinen ekstraheres (60-80 % i forhold til filterkaffe). Desuden drikkes espresso normalt efter et måltid. Generelt er det nemlig bedre at drikke kaffe på fuld mave end på tom.
Det er en ventil, der beskytter kaffen mod ilt. Vores kaffeposer er lavet af folie og forsynet med en indvendig ventil, der beskytter kaffen mod ilt, så den holder sig frisk længere. Ilt ødelægger nemlig hurtigt både smag og aroma i kaffen. Ventilen indeholder en halvgennemtrængelig membran, der sørger for at der ikke kommer ilt ind i posen. Samtidig kan gasserne inde i posen slippe ud. Denne proces er nødvendig, idet der efter ristningen dannes kuldioxid i kaffebønnernes celler, der alt efter ristningsgraden frigøres hurtigt eller langsomt. Hvis man ikke ville forsyne posen med en ventil, ville den briste efter ganske kort tid på grund af de udsivende gasser.
Mindsteholdbarhedsdatoen siger noget om, hvor længe kaffen kan holde sig, hvis posen forbliver lukket. Generelt kan man dog sige, at jo friskere kaffen er, jo længere holder den sig, og jo varmere den opbevares, jo mere går det ud over smagen. Malet kaffe holder sig frisk i ca. 7 dage ved stuetemperatur, efter at posen er åbnet. I køleskabet bevarer den sin aroma dobbelt så længe og i fryseren tre til fire gange så længe. Hvis kaffen opbevares i form af hele bønner, bevares aromaen endnu længere. Bønnen lukker sig nemlig helt naturligt omkring de fine kaffearomaer og beskytter dem på den måde.
Da ristet kaffe ikke er underlagt en mikrobiologisk forrådnelsesproces, er der ikke noget i vejen for at drikke den selv efter mindsteholdbarhedsdatoens udløb. Vi kan dog kun garantere for vores kaffearoma inden for mindsteholdbarhedsdatoen.
Det er vigtigt, at kaffedåsens låg er tætsluttende. Det bedste er at benytte rene og fødevareegnede dåser af glas, porcelæn eller metal, der kan lukkes luft- og fugtighedstæt. Kølig, tør og lugtfri opbevaring af kaffe er det mest optimale. Sørg for, at kaffe i åbnede poser ikke opbevares sammen med fødevarer, der har en stærk lugt, da kaffen automatisk vil optage lugten. Kaffe må aldrig opbevares på hylden over emhætten, oven på køleskabet eller andre aggregater, der afgiver varme.

Bæredygtighed - ikke kun et ord, men konkret handling

Når vi hos Tchibo taler om bæredygtighed, så er det ikke kun et ord, men noget vi udmønter i konkret handling. Bæredygtighed har været en fast bestanddel af Tchibos virksomhedsstrategi siden 2006, og vort mål er at opnå en 100 % bæredygtig forretningsvirksomhed. Ønsker du at vide mere om vort engagement, så klik her:
Tchibo bæredygtighed