×
Tchibo bruger cookies for at kunne give dig den bedst mulige shoppingoplevelse. Når du besøger vores website, accepterer du brugen af cookies. Få mere at vide
Luk

Opbevaring af kaffe og vandkvalitet:
Det skal du være opmærksom på

Kaffe er tyskernes [danskernes] foretrukne drik - sidste år blev der pr. person drukket 162 l kaffe. Opbevaringen af kaffen og vandkvaliteten er de afgørende faktorer for at få en rigtig god kop kaffe. Begge dele kan forvanske smagen og påvirke den negativt. Vi giver tips til rigtig opbevaring af kaffe, og hvad du skal være opmærksom på ved vandkvaliteten

Sådan gør du: Rigtig opbevaring af kaffe

Det gælder generelt, at jo friskere kaffe desto bedre smag. Jo varmere kaffen opbevares, desto hurtigere forsvinder aromaen. Kaffe er meget følsom. Ydre påvirkninger såsom lys, varme, ilt og fugt er gift for kaffens aroma. Derfor bør kaffe altid opbevares køligt, mørkt og tørt.

Kommer kaffen i berøring med ilt eller varme under opbevaringen, mister den hurtigt sin aroma, for aromaen stammer hovedsageligt fra olierne i kaffebønnen, der allerede ved stuetemperatur begynder at oxydere hurtigere. Det gør olierne harske, hvilket kan give en uheldig bismag.

Heller ikke opbevaring af kaffen sammen med andre fødevarer kan anbefales, for kaffe er meget modtagelig for fremmed lugt. Det er ideelt at opbevare kaffen i en beholder, der kan lukkes, så den er lystæt og lufttæt. En tætsluttende kaffedåse holder kaffebønnerne eller den malede kaffe længere frisk og holder længere på kaffens aroma, end hvis kaffen blot opbevares i den åbnede emballage.

Opbevaring hvordan: som hele bønner eller malet?

Malet kaffe holder sig frisk i ca. syv dage ved stuetemperatur i den åbnede emballage. I købeskabet bevarer kaffen sin aroma dobbelt så længe og i fryseren endog tre til fire gange så lang tid.

Aromaen bevares endnu længere, hvis du opbevarer kaffen som hele bønner. Bønnen omslutter de følsomme aromastoffer i kaffen som en naturlig aromaskal.

Tips til friskhed: Det allerbedste er at male den mængde kaffebønner, du skal bruge, lige inden kaffebrygningen. Så sikrer du, at de mange aromastoffer i kaffebønnerne bevares og giver dig den perfekte kaffenydelse.

Kaffepuder og kaffekapsler

Det samme gælder for kaffepuder og kaffekapsler: Sollys og for høj varme har negativ indvirkning på kaffens aroma. Fordelen ved kaffekapsler er, at kapslen beskytter godt mod sollys, ilt og fugtighed. Kaffepuder er ikke beskyttede på samme måde og bør derfor opbevares i en lufttæt dispenser, der er beregnet til formålet.

På tchibo.dk: Tilbehør til opbevaring af kaffe

    
Afrundet og mild i smagen - 500 g
Intensitet:26
65DKK
DKK/kg 130
Quick view
Elegant afrundet - 500 g
Intensitet:36
65DKK
DKK/kg 130
Quick view
Karakterfuld og kraftig - 500 g
Intensitet:56
65DKK
DKK/kg 130
Quick view
    
Naturmild - 2 x 250 g
Intensitet:26
fra55DKK
DKK/kg 110
Quick view
Fyldig - 2 x 250 g
Intensitet:46
55DKK
DKK/kg 110
Quick view
Mild & koffeinfri - 2 x 250 g
Intensitet:26
55DKK
DKK/kg 110
Quick view
  
Aromatisk-afrundet
Intensitet:36
47DKK
DKK/kg 94
Quick view
Fyldig smag -2 x 250 g
Intensitet:56
47DKK
DKK/kg 94
Quick view

Hvert drej holder kaffen frisk: Barista aromalukning

Med den nye Tchibo aromalukning holdes bønnerne optimalt friske og beskyttes mod lys og ilt. Derfor kan kaffeelskere nyde den friske duft af kaffe ved hver åbning.

Perfekt dosering
Aldrig mere spildt kaffe, den runde åbning sikrer en perfekt og præcis dosering.

Enkel lukning
Elastikkernes og tapens tid er forbi: Tchibo aromalukning kan nemt og pålideligt lukkes igen og erstatter endda dåsen til opbevaring.
Få mere at vide

Vand - den afgørende faktor for en god kop kaffe

Vand udgør 98 % af den færdiglavede kaffe og er således en væsentlig faktor for smagen. Kaffens aromastoffer fordeles i vandet. Derfor bør vand til kaffebrygning være rent og lugtfri. Vigtige faktorer er desuden vandets hårdhed og pH-værdi.

Vandkvaliteten

Kvaliteten på vand vurderes efter dets hårdhedsgrader. Ved tilberedning med meget blødt vand bliver kaffens syre mere fremtrædende, medens hårdt vand snarere neutraliserer frugtsyren i kaffen. Bedst udfoldes den fulde kaffearoma i 100 % Tchibo arabica, hvis der bruges frisk middelhårdt vand. I Danmark måles vandets hårdhed i tyske hårdhedsgrader - altså i °dH.

Men i naturen findes vandet ikke i sin reneste form. Der findes således mange forskellige stoffer i drikkevand, fx naturlige stoffer såsom mineraler. Disse mineraler er vigtige for udviklingen af smagen.

En vigtig faktor er vandets pH-værdi. Den angiver, om vandet er til den sure side (pH-værdi under 7), eller om det er basisk (pH-værdi over 7). Surt vand fremhæver kaffens syrer, der kan opstå afhængig af sorten (arabica med høj syreandel) eller som følge af en for lys ristning. Derved opstår der en ubehagelig syrlig smag. Omvendt kan basisk vand neutralisere de fine (ønskværdige) syrer, som en kaffesort indeholder. Så får kaffen en flad og karakterløs smag. Det er ideelt med så "neutralt" vand som muligt
(pH-værdi 7).

De ideelle værdier til kaffe:

  • Hårdhed i alt 5 – 9° dH
  • pH-værdi: 7,0 (neutral)
  • iltholdig
  • lav karbonathårdhed

Alt om kaffe