×
Tchibo bruger cookies for at kunne give dig den bedst mulige shoppingoplevelse. Når du besøger vores website, accepterer du brugen af cookies. Få mere at vide
Luk

Sådan laver du den perfekte espresso på en espressomaskine.

Espressomaskinen er den ideelle tilberedningsmetode til dem, der holder af de italienske kaffespecialiteter såsom caffé crema og espresso.

For at opnå den samme nydelse som i kaffebaren er det rigtige tryk på ca. 9 bar af afgørende betydning på en espressomaskine. Ved tilberedningen under tryk dannes der den for espresso og caffé crema kendetegnende crema.
Trin 1: Espressomaskine - klargøring

Tålmodighed lønner sig

En espressomaskine er ikke noget for dem, der har travlt. Her bliver tilberedningen af kaffe til en temmelig tidskrævende ceremoni, der dog hører med, hvis man er en ægte elsker af ægte kaffenydelse. Tålmodigheden belønnes med en espresso eller caffè crema som i det skønne Italien.

En espressomaskine skal tændes et par minutter i forvejen for at opvarme vandet til kaffen. Derefter sættes den tomme filterholder i, og man lader det varme vand løbe igennem på en gang for at forvarme filterholderen til kaffelavningen. Det er også en god ide at forvarme kopperne.

Den indbyggede kopvarmer på mange espressomaskiner er meget velegnet til opvarmning af kopper. Du kan også skylle kopperne med hedt vand, inden kaffen hældes op.
Trin 2: Espressomaskinen - den korrekte formalingsgrad

Fintmalet

På en espressomaskine presses vandet igennem den malede kaffe i filterholderen ved højt tryk. På grund af den korte tid, hvor kaffen er i berøring med vandet, skal kaffen være malet meget fint. Hvis du maler din kaffe selv, skal kaffekværnen altså stå på fineste trin.

Vidste du?
Hvis kaffen er malet for groft, løber vandet for hurtigt igennem, og espressoen bliver for tynd.
Hvis kaffen er malet for fint, eller den er tampet for hårdt, løber vandet for langsomt igennem, og espressoen bliver bitter.
Trin 3: Espressomaskinen - kaffemængden

Hvor meget kaffe skal der fyldes i filterholderen?

Til den klassiske "single shot", altså til en enkelt espresso, skal der bruges ca. 8 g malet kaffe. Hvis du vil lave 2 kopper espresso ved en brygning, skal der altså bruges ca. 16 g.
Hvis du kan lide din espresso eller caffè crema meget stærk, kan du også lave en single shot med 16 g malet kaffe.
Et godt tip: Prøv med forskellige mængder malet kaffe for at finde frem til den rigtige dosering til dig.

Vidste du?
1 let toppet spiseske malet kaffe svarer til 7-9 g
1 let toppet teske malet kaffe svarer til 3-4 g
Trin 4: Espressomaskinen - tilberedningen

Fra tampning til opspænding

Fyld den malede kaffe i filterholderen og fordel den jævnt, idet du glatter den med fingrene eller banker filterholderen let mod bordpladen.

Når overfladen på den malede kaffe er helt jævnt, bruges tamperen til at trykke kaffen sammen med et fast tryk (ca. 15-20 kg).

Så spændes filterholderen i maskinen og brygningen startes. Efter ca. 20 til 25 sekunder bliver espressostrålen lys ("blond"). Nu bør du afslutte tapningen, for alle aromastoffer er blevet trukket ud af den malede kaffe. Jo længere vandet herefter får lov at løbe igennem, jo mere vandet bliver espressoen.